Własny kubek w kawiarni oraz tekturowa słomka, czyli jak branża spożywcza zadba ekologię.

Pod koniec ubiegłego roku Parlament i Rada Unii Europejskiej obradowała na temat zmian związanych z ilością produkcji plastiku wykorzystywanego w przemyśle spożywczym. Nadchodzą duże zmiany w tej branży.

Do 2021 roku zakazem sprzedaży na terenie UE objęte będą między innymi: jednorazowe sztućce, plastikowe talerzyki, słomki i kubeczki do napojów, rączki do balonów, patyczki do uszów oraz inne tworzywa sztuczne ulegające oksydegradacji. Do roku 2025 państwa członkowskie Unii Europejskiej będą musiały ograniczyć również produkcje produktów, dla których nie ma alternatywy z biodegradowalnych tworzyw (np. pojemniki na kanapki, owoce, warzywa, desery czy lody). Dotyczyć to będzie również plastikowych butelek o możliwościach recyklingu poniżej 25%.  Dodatkowo na sprzedawców detalicznych zostanie narzucony obowiązek wprowadzenie systemu odbioru plastikowych butelek, a ich producenci będą zobowiązani do częściowego pokrycia kosztów gospodarowania odpadami i usuwania śmieci.

Co zamiast wszechobecnego plastiku?

Od maja tego roku restauracje zaczęły korzystać z przedmiotów biodegradowalnych, które po cichu zastąpiły plastikowe sztućce, kubki czy talerze. Pozytywne zmiany zaobserwowaliśmy na początku w lokalach dużych sieci tj. Ikea, MC Donalds czy Starbucks. W sklepach spożywczych (póki co obok popularnych siatek) pojawiło się zdecydowanie więcej tekturowych i materiałowych toreb na zakupy.

A co z kubkami przy kawie na wynos?

Coraz więcej kawiarnii oferuje nam pyszną kawę w naszym ulubionym kubku wielorazowego użytku. Ogranicza tym samym produkcję odpadów, a jednocześnie daje nam zaoszczędzić zwykle kilkadziesiąt gorszy. Idąc tą samą drogą, niektóre browary zaczęły oferować  sprzedaż lanego piwa do przyniesionych przez nas butelek.

Jak jeszcze możemy ograniczyć degradację środowiska plastikiem?

Postarajmy się w miarę możliwości zamienić worki i folie śniadaniowe na pudełka wielokrotnego użytku.  Często nie zdajemy sobie ile woreczków zużywamy każdego dnia przynosząc swoje drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Zamiast kupować napoje w butelkach plastikowych, warto zainwestować w butelkę z filtrem wody. Ich konstrukcja zawierają aktywny węgiel skutecznie oczyszcza wodę kranową, którą możemy bezpłatnie napełniać niemalże w każdym miejscu jakim się znajdziemy. Podobnie ma się sprawa w przypadku domowych dzbanków na wodę.  Szukajmy też na półkach sklepu przedmiotów codziennego użytku tj. pałeczki do czyszczenia uszu ze znakiem biodegradowalności. 

Swój wkład w troskę o ekologię branży spożywczej ma też Grupa Żywiec, która postanowiła wyjść na przeciw klientom i stworzyła stronę https://zwrocbutelke.pl/ . Jest to ogólnopolska mapa miejsc, w których możemy oddać butelki po piwie bez okazania paragonu, co dla wielu osób było bardzo problematyczne.

Zachęcamy do korzystania z tej i innych form dbania o naszą planetę.